flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Електронний суд» - сутність та перспектива

17 лютого 2014, 12:25

 «Електронний суд» - сутність та перспектива

Науково-технічний прогрес компютеризації та запровадження новітніх технологій в судах спостерігається вже не один рік. Так, наприкінці минулого року розпочалося впровадження системи електронного доступу до правосуддя. Згідно наказу ДСА України №72 від 31.05.13р. «Про реалізацію проекту щодо обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу» у місцевих та апеляційних судах запроваджено з 17 червня 2013 року порядок щодо обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (кримінального провадження) із застосуванням автоматизованої системи документообігу суду відповідно до Тимчасового регламенту обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу, затвердженого наказом Державної судової адміністрації України від 7 вересня 2012 року №105.В місцевих судах Миколаївської області зявилась можливість у громадян одержувати документи на електронну пошту та дізнаватися про час і місце слухання своєї справи. Електронною поштою суд може повідомити про час, місце та дату слухання справи, надати учаснику засідання процесуальні документи, з якими він відразу зможе ознайомитися. Також, громадяни мають можливість отримувати процесуальні документи в електронному вигляді паралельно з документами у паперовому вигляді.

Згідно статистичних даних з початку року по Миколаївській області було направлено 568 повісток та 2759 SMS, окремо по Очаківському міськрайонному суду Миколаївської області 27 повісток та 112 SMS.

Для отримання процесуальних документів в електронному вигляді необхідно:

1. Зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (завести поштову скриньку електронного суду), розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua.

2. Подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищевказаному розділі. Процесуальні документи у відповідній справі, що видані після дати подання вказаної заявки до суду, будуть надходити в електронному вигляді на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua, зазначену в заявці. 

Вищенаведена новація зменшить ризики втрати документів, а також зведе до мінімуму можливість пропуску строків, відведених на процесуальні дії та судові засідання. Завдяки проекту «Електронний суд» учасники судових процесів уже сьогодні заощаджують час і гроші, які досі йшли на розсилку матеріалів.

Начальник ТУ ДСА

України в Миколаївській області

В.І.Сікиринський