flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя-спікерка взяла участь у роботі конференції

16 жовтня 2023, 09:50

12 жовтня 2023 року конференцією високого рівня завершилося обговорення фіналізованих текстів правил організації ефективного судочинства, розроблених для кримінального, цивільного, адміністративного та господарського процесів.

Розробка правил розпочалася ще у 2018 році на базі Одеського апеляційного суду, а у 2021 році правила почали застосовувати у пілотних судах.

Так, 28 лютого 2020 року Радою суддів України було ухвалено рішення № 14, яким запроваджено застосування Правил в Одеському апеляційному суді, Малиновському районному суді міста Одеси, Ізмаїльському міськрайонному суді Одеської області.

01 вересня 2020 року у зв’язку з успішністю проєкту та з метою розвитку і поширення позитивного досвіду Одеського регіону на базі Київського апеляційного, Північного апеляційного господарського та Сьомого апеляційного адміністративного судів запроваджено проєкт Judiciary and Society in Ukraine, в межах якого українськими суддями за підтримки нідерландских експертів та проєкту CILC розроблено положення Правил організації ефективного кримінального, цивільного, господарського та адміністративного судочинства.

У розробці правил організації ефективного кримінального судочинства брала участь і суддя-спікерка Очаківського міськрайонного суду Миколаївської області, кандидат юридичних наук і тренерка Національної школи суддів України Тетяна Шевиріна.

Сьогодні вона та заступник голови Одеського апеляційного суду Андрій Дришлюк залучені до участі у проєкті в якості експертів та надають методичну допомогу.

У конференції взяли участь та висловили свою підтримку ідеї запровадження в Україні уніфікованих правил організації судочинства голова Верховного суду Королівства Нідерландів Дінеке де Грот, засупниця голови Ради  правосуддя Нідерландів Аріане Дорсман, суддя Європейського суду з прав людини від України Микола Гнатовський, голова Верховного суду Станіслав Кравченко, голова Ради Суддів України Богдан Моніч, голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук та Генеральний прокурор України Андрій Костін.

 

Більше за посиланнями:

http://nsj.gov.ua/ua/news/protsesualni-pravila-sudu-yak-metodologiya-zabezpechennya-peredbachuvanosti-ta-prozorosti-vidpravlennya-pravosuddya/

https://supreme.court.gov.ua/supreme/pres-centr/news/1492723

https://rsu.gov.ua/ua/news/bogdan-monic-dla-ukrainskih-sudiv-efektivnist-sudocinstva-ce-garantia-prav-gromadan